2013. november 6., szerda

Hogyan befolyásolta a Sorg villa eladására irányuló kudarcba fulladt kísérlet a 2006. évi önkormányzati választásokat Leányfalun?



2006-ban, nyolc nappal az önkormányzati választások előtt. szeptember 22.-én Leányfalu képviselő testülete rendkívüli, zárt ülést tartott. Az ülés tárgya a starnd bővítési terület eladása mellett, az akkor már négy hónapja a falu tulajdonába került "Sorg villa" eladásának a terve volt. Szinna Gábor arra kérte a testületet, hogy hatalmazza fel őt a vevőjelölttel egy előszerződés aláírására. A Sorg villa "puccsszerű" eladására irányuló kísérlet nagyot ártott az eladást megszavazó öt képviselő és Szinna Gábor polgármester népszerűségének. (Az, hogy miért kifogásolták sokan a Sorg villa eladására irányuló kísérletet ugyanitt, egy másik bejegyzésben olvasható: "Hogyan akarta Szinna Gábor polgármester 2006 szeptemberében, nyolc nappal az önkormányzati választások előtt eladni a Leányfalu tulajdonát képező Sorg villát?")

Szinna Gábor polgármester a nyolc nappal későbbi, 2006. évi önkormányzati választáson képviselő jelöltként, az összes többi képviselő pedig szintén képviselő jelöltként indult Leányfalun. Várady Szabó Mihály ezen felül polgármesternek is jelöltette magát, és nyert is.

Az ábrán látható, hány szavazatot kaptak a képviselők 2002-ben (Szinna mint polgármester jelölt, mert 2002-ben képviselőnek nem jelöltette magát) és hányat a 2006-os választáson.

 
K: képviselő lett 2006-ban is
* Szinna szavazatainak száma 2002-ben mint polgármester jelölt, 2006-ban mint képviselőjelölt

Dr. Richter Pál kivételével az eladást támogató képviselők mind kevesebb szavazatot kaptak 2006-ban, mint 2002-ben, az eladás ellen szavazó képviselők viszont mind többet. Az eladást pártoló képviselők közül csak Fehérné Óvári Editnek sikerült bejutnia az új testületbe, de ő is közel 200 szavazatot veszített. Az eladást ellenző képviselők közül csak nekem nem sikerült az új testületbe jutni, de én is lényegesen több szavazatot kaptam, mint 2002-ben. (Akkor én úgy kerültem a testületbe, hogy egy megválasztott képviselő, Dr. Tóth Béla lemondott.)

Meg kell jegyeznünk, hogy korábban is, ahogyan 2006-ban Várady, az esetek többségében, az aki polgármester jelöltként indult, az indult képviselő jelöltként is. Tíz ilyen eset volt a 1994 óta. (Korábbról nincsenek adataim.) Ezek az emberek képviselő jelöltként sokkal több szavazatot kaptak, mint polgármester jelöltként. Ez természetes, mivel sok ember tartotta úgy, hogy az illető jó képviselőnek, de polgármesterként mást látott volna szívesen. Fordítva meg nem igen lehetséges, hogy valaki X-et alkalmasnak tartsa polgármesternek, de ugyanakkor azt gondolja, képviselőnek azért már nem lenne jó.

Várady volt az első, akivel az a furcsaság esett meg, hogy polgármester jelöltként lényegesen több szavazatot kapott, mint képviselő jelöltként.




Erről is készítettem egy ábrát, ami azt mutatja, hogy mennyivel kaptak az egyes jelöltek kevesebb (Várady esetében több) szavazatot polgármester jelöltként, mint képviselőjelöltként. Vajon mi lehetett ennek az oka?

A választásokon elért eredmények mutatják, hogy a lakosság többsége kinek adott igazat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése